divendres, 30 de gener del 2015
Els serveis públics, en el centre del debat polític
Fa unes setmanes es feia públic que l’empresa que ha obtingut la concessió de la xarxa de radars, instal·lada a Lleida darrerament, havia expressat per escrit la seva queixa pel baix rendiment (econòmic, es clar) que aquest servei li esta donant.
Un servei privatitzat que ja va ser objecte de polèmica anterior, quan es va anunciar en la primera convocatòria, que una de les empreses de la UTE que havia d’obtenir la concessió estava essent investigada per presumpta corrupció.
Ambdós fets sortien a la llum malgrat la opacitat manifesta de la Paeria, que segueix sense fer públic contractes i informes econòmics dels serveis privatitzats. Diverses organitzacions trencaven el que silenci que l’Ajuntament de Lleida vol imposar en un moment que, per diversos motius i sortosament, els serveis públics són al centre del debat polític.
No fou així, per exemple, el 1993 quan la Paeria amb govern del PSC privatitzava l’abastament del servei d’aigües o el 2002, sota govern municipal de PSC i ICV, quan es duia a terme la privatització del servei de transport urbà que abans oferia una empresa pública creada el 1985.
A partir d’aquestes privatitzacions i arran d’altres que l’Ajuntament ha dut a terme amb posterioritat, començava a créixer un estat d’opinió favorable a mantenir els serveis públics en mans públiques.
El març 2012 un grapat d’organitzacions redactàvem un manifest en Defensa dels Serveis Públics apostant per les municipalitzacions. Posteriorment i després de l’anunci de la privatització de la gestió de l’enllumenat el març del 2013, s’impulsava una segona declaració en defensa dels serveis públics on es demanava una reversió dels serveis atorgats en règim de concessió en els que es constatessin deficiències.
L’octubre del 2013, després d’una recollida col·lectiva, es lliuraven a la Paeria més de 1000 signatures demanant la celebració d’una Audiència Pública sobre les privatitzacions, on hi van intervenir un total de 14 entitats i 17 persones a títol individual. El 25 de maig del 2015, dins del marc del multireferèndum, 2209 lleidatanes i lleidatans responien sí a la pregunta: Voleu que el servei d’abastament d’aigua de Lleida sigui gestionat directament per l’Ajuntament?
Des de llavors, degoteig constant d’informacions sobre els serveis públics, conflictes laborals en les empreses privatitzades que es queixen perquè no guanyen prous diners, i per damunt de tot col·lectius, organitzacions i persones donant vida a l’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics que ha recollit el llegat de la lluita per uns serveis públics universals, de qualitat i gratuïts col·lectiva i ha situat el debat sobre aquest tema en primer pla.
Tot un esforç per fer que, dia si i dia també, cada cop més persones duem a terme el saludable l’exercici de preguntar-nos perquè els serveis públics han d’estar en mans privades, un esforç similar a la feina incansable de la marea blanca que amb una mobilització ciutadana continua contra el Consorci Sanitari ha aconseguit posar sobre la taula el debat de la privatització de la sanitat pública per part del govern dels millors.
Exemples evidents que només amb la força col·lectiva, amb el treball conjunt, els canvis son possibles. O amb paraules de Salvador Seguí: “tots aquells qui no creguin en el poble fracassaran, perquè només és el poble qui fa factible les grans transformacions.”
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada