diumenge, 6 de desembre del 2009

La consulta popular a Alfès


Avui, invitats per la plataforma "Alfés decideix" hem anat fins aquest poble de gairebé 300 habitants situat a les anomenades "Garrigues històriques", malgrat oficialment consti als plànols com a Segrià.
Durant tot el dia s'han dut a terme diversos actes lúdics organitzats per la plataforma per tal de donar a conèixer aquesta consulta i cridar a la gent a participar-hi. A les 13:30, al bar del poble, s'ha realitzat una xerrada informativa on, a banda d'un representant de la plataforma, hi han assistit també un representant de Garrigues Decideix (que aplega als diferents pobles d'aquesta zona que duran a terme la consulta) i en representació de la CUP, el Carles Lòpez.
Més d'una cinquantena de persones han participat de l'acte que ha estat força interessant. Primer s'ha passat un petit video de Vilaweb sobre la consulta a Arenys i després ha començat la xerrada. El primer a intervenir a estat el Joel de la Plataforma on, bàsicament, ha explicat el motiu de la consulta i els mecanismes i requisits per participar-hi. El portaveu de Garrigues decideix ha fet un repàs dels diferents pobles on es durà a terme la consulta i la seva situació, i ens ha explicat també que han treballat molt amb els col·lectius de nouvinguts amb una resposta molt favorable per la seva part.
Per últim el Carles ha donat un caire mes polític a la xerrada convidant a dipositar el vot pel si el diumenge dia 13 i poder superar l'estat actual de subordinació a l'Estat espanyol, fent especial énfasis amb la territorialitat dels Països Catalans.
Aquests dies he participat també en altres actes semblants arreu, i penso que, mes enllà del resultat ,(que espero positiu), ja no hi ha marxa enrera. Estem davant d'un procés històric que marca un abans i un després, no en les persones que ja participaven de les dinàmiques mes, diguem-ne, sobiranistes, sinó en un segment de població que potser no havia arribat mai a plantejar-se la possibilitat de poder decidir si es vol o no formar part de l'Estat Espanyol i que ara es planteja la independència com quelcom real i positiu.
A més a més les consultes també planten la llavor de la participació mes enllà de dipositar una urna cada 4 anys i això es extremadament positiu. Que la societat civil s'organitzi per decidir i que en alguns casos sigui malgrat el seu Ajuntament voti en contra de les consultes, suposa un "empoderament" necessàri.
Com és deia avui també a Corbins respecte del resultat, només hi han dos camins, continuar a Espanya per acabar convertit en un reducte folclòric, o apostar per la independència. La resta son romanços.