dimecres, 30 d’abril del 2014

UN 1 DE MAIG CAP UN CANVI DE MODEL






El gener d’aquest any ALIER presentava un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que preveia la suspensió temporal dels contractes dels 135 treballadors i treballadores de la planta de Rosselló, i aquest abril un concurs voluntari de creditors. Aquest és un exemple de molts, de massa, casos que s’han anat succeint, malauradament, en diverses empreses de Ponent i Pirineus els darrers anys. Una situació a la que l’administració i els partits polítics han respost amb mocions de suport, mediació o subvencions a les empreses per evitar que tanquin.

Aquest 1 de maig és un bon moment per reflexionar sobre quina ha d’ésser la posició de les esquerres transformadores en la defensa dels drets de les treballadores i dels treballadors, ja que les actuals respostes, lluny d’aportar una alternativa real i de futur a la situació d’un territori, son simplement pal·liatives i destinades a assolir les millors condicions econòmiques d’acomiadament i possibles (si bé cada cop més improbables) recol·locacions.

Calen mesures valentes i decidides perquè el dret col·lectiu prevalgui sobre el dret individual. I això es pot fer abans que l’empresa s’instal·li en el territori, durant la seva estada i quan vol desaparèixer per ampliar el seu marge de benefici. L’administració ha de tenir una posició activa en la defensa dels drets laborals. Cal plantejar a tota empresa amb amenaça de tancament, deslocalització o ERO, un procés de cogestió (seguint les experiències s’han dut a terme, per exemple, en països com França o Veneçuela) o que és possibiliti la seva cessió en usdefruit al col·lectiu de treballadors i de treballadores disposat a fer-se càrrec de la seva viabilitat i producció, amb ajuda pública (que no s’ha dubtat en utilitzar per rescatar bancs) per al seu reflotament i assessorament.

Ens diran que el que planteja la CUP és irrealitzable i utòpic, i que les lleis no els hi ho permeten. És probable que, exactament igual que per exercir un dret a decidir suposadament il·legal, ens calgui buscar les escletxes legals que ens permetin fer-ho, calgui modificar aquestes lleis i, si no queda més remei, és probable que calgui desobeir unes lleis injustes, destinades a la protecció del capital privat inclús quan això suposa la destrucció del teixit econòmic i social d’un territori, acomiadaments i unes instal•lacions en perfecte estat tancades a pany i forrellat.

Aquest 1 de maig sortim al carrer, desobeïm el deute il·legítim i posem l’economia al servei de les persones. Avancem cap un procés d’emancipació que ha da ser, necessàriament nacional i social de manera indestriable.

1 comentari:

JOSEP GRAU CALPENA ha dit...

En la trobada del 18-5-2014, Ernest Maragall (en la seva dissertació) m’ha confirmat el que molt em temia. ...EXISTEIX UN PACTE SECRET de “no agressió” entre CDC i ERC per soscavar en campanya temes com l’incompetent i molt poderós per (afinitats sectors CDC amb “LA CAIXA”de Pensions, proveïdora de crèdits, subvencions i AJUDES ENCOBERTES) cap del molt important cos de Mossos d’Esquadra,(Manel Prat) i que per la seva INCOMPETENCIA, ha provocat el trasllat de Conselleria a Felip Puig, la gestió escandalosa del cas “Raval, no saber ni tan sols com s’han de col•locar les furgonetes, i fer víctima de la seves mancances a Sergi Pla, provocar un embolic FORTIISSIM amb el sindicat dels Mossos, i per postres crear divisions dins del seu propi partit-----¡matrícula d’honor!!!!
El esmentat pacte no es mes que la abraçada de l’os (OSO), com el que va causar la mort del rei asturià Favila, el que podria significar matar la característica de PODER MARCAR PERFIL PROPI, davant de la cataracta de crides a les urnes que se’ns acosta (plebiscitàries desembre(2014)- gener(2015), municipals(maig 2015), estatals (novembre 2015)
Els pobles que no coneixen la HISTORIA, estan condemnats a repetir-la (Winston Churchil)
Tots sabem com va acabar...la política de Chamberlain, el pacte Ribentrop-Molotov, i finalment els acords de Munich (Agost 1938), mentre 21.000 joves-nens de la nostre estimada NACIO CATALANA deixaven pell i ossos (huesos) a la batalla de l’Ebre.
Els pacte Ribentrop-Molotov va cremar vides poloneses, el d’ara cremarà vots a les urnes
No donem “munició” als nostres adversaris, i aprofitem-nos de les seves “grans cagades”
Que el poble palpi la nostre autentica força
Si sabem actuar amb intel•ligència......HO GUANYAREM TOT