dissabte, 4 d’octubre del 2008

La perversió del llenguatge


L’Oriol Yuguero, regidor de l’Ajuntament de Lleida pel PSC, ha penjat en el seu blog un article sobre la seva visió de l’onze de setembre a la ciutat i de l’ofrena al Roser.

Me l’he llegit i no hem puc estar de comentar-lo, mes enllà del que es pugi opinar d’aquest senyor i del seu ascens meteòric a càrrecs diversos, em centraré únicament i de manera breu en els seus comentaris que val la pena llegir (http://oriolyuguero.blogspot.com/).

Determinada gent ja ens te acostumats a expressions com “els extrems es toquen” però el que em fa més gràcia és aquesta perversió del llenguatge que s’utilitza de manera indiscriminada bàsicament pels partits que, òbviament, s’autoanomenen demòcrates. Resumint, feixista és tot aquell que està en contra del que pensen i que s’atreveix a esperar-los a l’entrada del Roser per cridar ben fort que s’han venut el patrimoni públic i un símbol de la ciutat. Cal recordar que cada any s’ha dut a terme aquesta ofrena al Roser i cada any s’ha manifestat la oposició a la construcció del Parador sense voler, en cap cas, impedir la realització d’aquest acte a ningú, però si fer pal·lesa la queixa i la indignació per la renúncia que ha fet l’anterior tripartit a aquest espai públic per a fer-hi un hotel de luxe.

M’he estat mirant la definició al diccionari a veure si m’hauré equivocat!!. Es defineix feixisme com a:

[c. 1923; de l'it. fascismo, der. de fascio 'feix', al·lusió al feix dels lictors romans esdevingut símbol d'aquest moviment italià]

m HIST/POLÍT 1 1 Sistema polític implantat a Itàlia per Mussolini, poc després de la Primera Guerra Mundial, caracteritzat per un nacionalisme radical que esdevingué una autèntica dictadura amb partit únic, censura de premsa, tribunals militars per als delictes polítics, sindicats verticals, etc.

2 Ideologia que inspirà el sistema polític instaurat a Itàlia per Mussolini.

2 p ext 1 Ideologia política l'objectiu de la qual és la instauració d'un règim autoritari, de base corporativista, imperialista, racista, etc.

2 Règim polític inspirat en aquesta ideologia.

3 Actitud autoritària, arbitrària, violenta, etc., amb què hom s'imposa a una persona o a un grup.

Sincerament, jo, que vaig estar al Roser, no em veig en cap d’aquestes definicions. Però tan se val, el tema és eixamplar força el significat d’aquesta paraula (i d’altres de l’estil –violents, antidemòcrates...-) que tenen una connotació negativa i posar-ho tot en el sac. Hi podem posar-hi els membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre que van escridassar a tots els polítics ara transvassistes (abans no) que van tenir la vergonya d’anar a les Terres de l’Ebre, els obrers que fan vaga i tanquen als patrons als seus despatxos per negociar i –mira per on- fins i tot aquells companys seus de partit que escridassaven a l’anterior cap de l’Estat del PP en les manifestacions contra la guerra d’Iraq.

Penso que si aquells que van lluitar contra el feixisme (el de debò, el que assassinava els que pensaven diferent enterrant-los en foses comunes, el que torturava i empresonava la més petita dissidència) llegissin el blog i veiessin la banalització que esta fent d’aquest terme pensarien que encara estem al cap del camí en la lluita per la recuperació de la memòria històrica del que ha estat i es el feixisme.

1 comentari:

Adam Majó ha dit...

El que es entendridor d'alguns aquests joves militants del PSC-PSOE es que realment es creuen que mes enlla de la Consitucion i el marc legal vigent, nomes hi ha feixistes i/o terroristes. D'altres, la majoria, amaguen darrera aquest mateix discurs un cinisme bastant mes preocupant.

Anims!