dijous, 3 de novembre del 2011

El Centre Històric, la “transformació” a través de l’urbanisme


Fa unes setmanes tancava, en ple centre històric, una de les poques botigues de queviures que hi queden. Un dels propietaris, veí també del mateix barri, ens explicava l’important impacte que ha tingut en el seu establiment els darrers increments en la taxa d’atur, la finalització de la prestació per l’atur i la revisió que ha fet darrerament la Generalitat del PIRMI a molts dels veïns i veïnes del barri que els han dut a haver de fiar quantitats que ara els hi ha fet impossible la supervivència.

El passat octubre la Paeria editava el número 8 del butlletí “informatiu Centre Històric” de 4 pàgines a tot color amb 10 notícies sobre el barri de les quals 7 corresponen a millores urbanístiques que van, des de l'ampliació de les voreres del carrer Darrera de Sant Martí a la millora de l'accés a la Seu Vella per la Porta del Lleó. Un reflex de quines han estat les prioritats de la Paeria pel que respecta a les actuacions en el centre històric, l’urbanisme davant d’aspectes de millora social dels seus habitants, mes costos i amb resultats solament visibles a llarg termini.

El barri del centre històric arrossega, com es evident des de fa temps, greus problemes estructurals, desprotecció de col•lectius mes desafavorits, dificultats d'accés a un habitatge digne, desmantellament dels equipaments públics, especulació immobiliària, sobreocupació d'habitatges i una manca d'infraestructures bàsiques al servei de tothom.

El dia 19 de juny de 2009 la Candidatura d'Unitat Popular vam presentar a les Regidories d'Urbanisme, de Serveis Personals, de Participació i de cultura així com a l'EMU i al regidor de barri, el document que vam anomenar “5 eixos per la millora del centre històric” que els desenvolupavem en habitatge, social, usos públics participació i històrics. Val a dir que, com es habitual en aquest consistori, la resposta va ésser el silenci amb la excepció de la gerent de l’EMU en aquella època, la Sra. Cristina Ballesté, amb la qual varem mantenir una reunió profitosa.

Pel que respecta a urbanisme vam proposar, entre d’altres l'aprovació d'una ordenança sobre pisos desocupats (la redacció de la qual hem presentat diversos cops al ple per la seva presa en consideració), l'actuació d'ofici sobre pisos pastera i aquells que no compleixin les condicions mínimes d'habitabilitat o la reubicació de veïns i veïnes sense habitatge dins del mateix barri.

Les polítiques de la Paeria, si hem de fer cas al butlletí, continuen fent recaure el pes fonamental de la “transformació” del barri en un urbanisme de carrers i places i això, després de tot el que ha succeït aquests darrers anys al barri, es clarament insuficient. Cal fer accions valentes que defensin un barri cohesionat i just socialment i que acabin amb l’especulació i ataquin els problemes de marginalitat d’arrel , seria interessant poder llegir aquestes actuacions en els propers butlletins.