diumenge, 10 de maig del 2009

El premi castiga


El mes passat, l'associació de veïns del Centre Històric (una de les tres que amb que compta aquest barri) va atorgar els premis Castiga i estima. El primer el va lliurar a aquells que especulen al barri i als que s'oposen i obstaculitzen la renovació d'aquest, fent una menció expressa a l'iniciativa ciutadana Salvem el Roser del la qual en forma part la CUP conjuntament amb d'altres col·lectius com la CGT, l'AJLL, la Maranya o el Casal Ocell Negre.

Aquesta mateixa setmana l'associació feia unes declaracions demanant que s'agilitzessin les obres del Roser ja que "El Roser necessita una inversió urgent (...). Comportarà riquesa social per al barri, que es traduirà en més negoci per a les botigues i els restaurants de la zona. També dignificarà gran part del carrer Cavallers i el seu entorn i servirà per millorar una de les artèries més històriques de Lleida."

Des de la CUP no ens en vam poder estar i el dia següent d'aquestes declaracions vam fer un comunicat al respecte incidint bàsicament en el que venim dient des de fa dos anysque no es res mes que entenem que la recuperació del centre històric passa per la inversió pública en infraestructures d’ús públic i en la coordinació en xarxa de les entitats i institucions que han de vetllar per ajudar les persones que viuen per sota del llindar de la pobresa o en situació de risc d’exclusió social; no pas per desprendre’s del patrimoni cultural del barri i de la ciutat.

Sempre hem defensat que el Roser ha de ser per a totes les lleidatanes i lleidatans, volem que aquest espai continui obert a tothom, com ho era fins ara amb el Museu Morera o l'escola de Belles Arts i no que esdevingui un hotel de luxe per uns quants.

Entenem també que es un espai de memòria i de resistència, ja que en aquest edifici foren masacrats desenes de lleidatanes i lleidatans per les tropes de Felip V durant l'ocupació de Lleida.

Es per això que ens sorpren que l'associació de veins ens faci compartir premi amb els especuladors. Potser caldria recordar als membres d'aquesta associació que des del període 1975-91 es produeixen més de 200 expedients de ruïna i en el període que va des dels anys 80 fins als 2000 es produeixen més d’una desena d’ensorraments, o que no ha estat fins al 2006 quan la Paeria comença a contemplar mesures per evitar aquesta especulació creixent amb l’aprovació de l’Ordenança Reguladora de les condicions de manteniment de la seguretat dels edificis que permet incloure en el registre de solars els que portin més de dos anys buits el que significa que es podrien subhastar o expropiar.

Caldria recordar també que el desembre del 2005, la premsa local lleidatana es feia ressó que “petites immobiliàries locals s’han convertit en propietàries de més de mig centenar de pisos i solars en el barri antic en operacions centrades bàsicament en l’adquisició d’edificis per al seu posterior enderroc”.
I encara ens sorprenen mes que avui, arran de la demanda que la CUP ha fet a l'Ajuntament per tal de que aquest dugi accions per recuperar la titularitat d'aquest immoble, diguin que : " entenem que la gent tingui les seves idees, però no que les vulgi imposar a la resta. l'Assocació de veins esta d'acord amb el Parador i els que, com ells, s'oposen han de recordar que som els representants legitims del veinat".

Sobra dir que el local de la CUP esta al Carrer Sant Carles, just a sobre el Casal Ocell Negre, a la vora de la plaça del dipòsit, en ple casc antic, sobra parlar d'algunes associacions de veins que entenen per millora del barri construir hotels i per integració social mes policia i que es senten representants d'un barri amb tot just una desena de persones.

En fi, el dissabte dia 16 de maig tornem a convocar una nova manifestació en defensa del Roser després de la duta a terme l'octubre de l'any passat amb mes de 2000 persones, de les 17:00 a les 19:00 hi haura trobada de cultura popular amb bastoners, diables, castellers i trabucaires i després iniciarem la manifestació sota el lema "Salvem el Roser, no al PArador", que finalitzarà a la plaça del dipòsit amb la intervenció d'en Pep Cruanyes (advocat i membre de la Comissió de la Dignitat) i un/a representant/A de la Iniciativa Popular Salvem el Roser, cal que hi anem.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Una colla de vividors aquest de l'Associació de Veïns del centre Històric!

Jaume Millas