dimecres, 25 de novembre del 2009

La curiosa idea de participació del PSC a Lleida


Escoltava el 16 d’aquest mes la tertúlia d'una coneguda emissora local on un dels participants, regidor de l’Ajuntament de Lleida, es declarava contrari a les consultes populars per a l’autodeterminació que s’estan promovent arreu del Principat amb l’argument que ell es sentia espanyol i que estava en contra de la independència.


Aquest regidor –irònicament de participació– va votar en contra de la moció de suport a les consultes populars presentada al ple de l’Ajuntament de Lleida el 25 de setembre, conjuntament amb la resta dels seus companys de partit i els regidors del PP; ja que, tal com deia la regidora Marta Camps a l’entorn d’aquesta proposta, “la posició del PSC és clara; hi ha discrepància en la forma, en el fons i en l’esperit. Per aquest motiu no s’ha fet cap tipus de negociació”.


El criteri fixat per l’Ajuntament de Lleida en aquest cas, resumit en “si el meu posicionament respecte de la pregunta serà un no, impedeixo que es faci la consulta”, reflecteix ben bé aquesta idea de participació de l’Ajuntament de Lleida que es limita a endegar processos amb efecte només consultiu i informatiu.


Malauradament, pel PSC local els seus companys i companyes de la resta del Principat els han deixat en evidència. A Girona, per exemple, malgrat que l'alcaldessa Anna Pagans va manifestar personalment que votarà que no a la consulta perquè el seu partit, el PSOE, “creu en un marc federal” es va abstenir igual que la resta dels seus companys de partit, fet que va provocar l’aprovació de la moció i, aquesta mateixa setmana, a Sallent, el PSC va votar a favor (malgrat haver anunciat que s’abstindrien), resultà aprovada la moció de suport a la consulta per unanimitat.


Seria bo que el regidor de participació de l’Ajuntament de Lleida i, per extensió, la resta del seu grup, s’apliqués les declaracions del secretari d’organització del PSC i Regidor de Participació i Ciutadania de l’Ajuntament de Canet de Mar, Francesc Martin Casares, que ha afirmat que no només la regidoria que ell té assignada col·laborarà sinó que serà l’ajuntament en ple qui ajudarà en el que calgui per la consecució de la consulta i la màxima participació dels canetencs.


La participació ciutadana ha d’anar més enllà de posar una papereta cada 4 anys en una urna per esdevenir activa i compromesa. Votar en contra de qualsevol consulta sota el pretext que no s’està d’acord amb el que es diu en la pregunta enlloc de fomentar la participació i el debat descriu de manera clara i concisa la política de participació de l’Ajuntament de Lleida.

1 comentari:

kira ha dit...

Hauries de penjar la carteta de resposta que et va fer el regidor en qüestió i que vam tenir ocasió de llegir a la premsa lleidatana..tota una declaració de principis, en realitat ja va bé que hi hagi gent al psc que parli clar, a veure si tothom se'n adona d'una vegada que entre psc i psoe s'hi diferencien tres lletres de les sigles i res més! IndependènSÍa!