dimarts, 26 de juny de 2012

#PAERIASENSEOPOSICIO


El dijous 21 de juny es duia a terme el Ple municipal sobre l'estat de la ciutat de Lleida. Una sessió que ha seguit la tònica habitual del darrer any, un equip de govern format pel PSC-PSOE sense cap oposició ideològica per part dels altres partits que composen la corporació municipal, sinó únicament en diferències respecte de la gestió que es duu a terme des de l'ens local. I es que com ha de votar CiU, per exemple, en contra de les retallades en les escoles bressol amb l'increment d'alumnes per professor que fa la Paeria (increment de places en diuen eufemísticament copiant-ho segurament del crèdit a llarg termini de Mariano Rajoy que a Europa anomenen rescat) si els convergents estan aplicant la mateixa recepta a l’ensenyament públic?

Cal que la oposició pregunti perquè l'únic personal públic que s'incrementarà properament serà la policia local o per les despeses que ja estan començant a generar els "antidistrubis locals" (malgrat la promesa de cost zero), quan responen a la mateixa política que defensen els populars i convergents d’augment de despesa en seguretat enlloc de reforçar els serveis socials?

No es estrany doncs que aquesta legislatura estigui essent una bassa d'oli per l'equip de govern, únicament alterada per les sortides de to en temes com el català i similars que el PP ha de dur a terme per mandat directe de Madrid. Un escenari que es trasllada en tots i cadascun dels diferents plens de la Paeria i que va quedar pales novament en l'anterior ple de la ciutat.

Una sessió on, a banda dels temes tractats, es troba a faltar de manera evident que es parli per exemple i ara més que mai, de la manca endèmica d'alberg municipal o d'accions concretes en contra dels desnonaments com vam reclamar la CUP ja fa temps i com reclamen, de manera activa la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques.

Un altre dels elements que es venen repetint i que son compartits per les tres forces polítiques amb representació a l'Ajuntament, es la nul•la voluntat de l'Ajuntament per una participació activa dels lleidatans i lleidatanes mes enllà dels processos per donar nom a una Plaça o carrer o l’opinió (òbviament no vinculant) en algun aspecte molt concret.

Cal recordar que fa més de dos anys que més de dos-cents lleidatanes i lleidatans van demanar una audiència pública per conèixer i debatre el projecte de les Basses i que el divendres 22 de juny va finalitzar el termini (previst pel Reglament de Participació de l'Ajuntament) per convocar l'Audiència Pública sobre el Museu Morera. Sembla que alguns i algunes no s'han adonat que s’està acabant el temps d'una participació cada 4 anys en una urna amb carta blanca fins als 4 anys següents i que els lleidatans i lleidatanes demanen participar, de manera activa, en la vida política del seu ajuntament. Aquest, no solament s'hi nega, sinó que incompleix flagrantment el seu propi reglament de participació.

El ple ha estat doncs un exemple d’aquest any i poc de govern del PSC-PSOE, una manca alarmant en el reforçament dels serveis socials, una falta d’oposició ideològica i una nul•la voluntat de fomentar una participació activa en la vida política de la ciutat, una #paeriasenseoposició