dissabte, 22 de maig del 2010

Un exèrcit que edita poesia


L’onze de setembre de 1976 l’impremta de “la casa” (l'Exèrcit Popular Català segons la policia espanyola) editava 1000 exemplars del llibre de poesia completa de Joan Salvat - Papasseit, en edició facsímil, paper de Tebeo Barat i sense numerar. A aquesta edició la seguiria una primera ampliada el 21 de gener de 1977, una segona el Sant Jordi de 1977 i una tercera edició el 23 d’abril de 1978.

Era la mateixa organització que, un temps abans, havia carregat a les motxilles i havia passat, de França a Espanya, llibres i discos en català prohibits per la dictadura de Franco, entre ells el discurs de proclamació de la República Catalana emès per Macià.

Malgrat tot i més enllà d’aquesta idea un romàntica EPOCA fou, essencialment, una organització armada que volia esdevenir l’embrió d’un exèrcit que defenses el principat en el cas d’un altre "6 d’octubre" i, tot i això, no deixa d’ésser curiós que la seva impremta, a banda de falsificacions de documents, imprimís cartells i pamflets d’organitzacions clandestines (Algunes d’elles sense saber que era la mateixa “casa” qui els imprimia) també es dediqués a la impressió de literatura i poesia.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ep, crec que no és exactament la gent de las "la casa" qui va editar l'antologia de Salvat-Papasseit, sinó gent vinculada al PSAN-provisional, que des del seu "front cultural" va editar altres publicacions cabdals per a l'independentisme actual.

La casa va contribuir a distribuir-lo a l'interior i a l'exili... la tasca més arriscada si vols.

Pau ha dit...

No ho se, a mi alguns dels qui hi van estar m'han dit ho van fer ells. En tot cas el que es segur es que tenien una impremta i que durant els anys d'existència d'aquesta es van editar, a banda de documents falsificats per l'ús mateix de l'organització, diferents documents com pamflets, cartells, etc.

Anònim ha dit...

Tots els milers de "papassetians", inclosos tots els Llachs i altres Serrats que van musicar els seus poemes, poc que ho sabien que el llibre que tenien entre les mans venia d'una organitzacio independentista armada...