diumenge, 5 de setembre de 2010

Diada unitària
Aquests dies, a redós de la manifestació del 10 de juliol, sorgeixen diferents iniciatives que apel•len a l'esperit unitari d'aquella data. Una d'elles es la
manifestació de l'onze de setembre a Lleida que Òmnium cultural, recollint la proposta de l'associació Decideix Lleida, ha decidit impulsar i que, seguint l'exemple del juliol, vol recollir amplies capes de la societat civil darrera de la pancarta "Som una Nació. Nosaltres decidim".


Així, PSC, CiU, ICV, ERC i part del teixit associatiu de Lleida s'aplegaran per caminar des del Roser fins a la Seu Vella i enllaçar amb l'acte institucional. Des de ja fa dies, els diaris locals, bàsicament un d'ells, comencen a escalfar motors preparant la mobilització "en defensa de l'estatut" tot iniciant un recompte de les organitzacions polítiques i entitats adherides.

Els actes unitaris tenen sentit si son vehicle per recórrer una part del camí junts fins arribar a uns objectius que poden no ser coincidents, una part del camí que tots els qui participen d'aquesta unitat comparteixen. La sentència del Tribunal Constitucional que retallava l'estatutet reduint-lo a paper de fumar, va permetre, el 10 de juliol, dur a terme una mobilització on es van encabir diferents sensibilitats i matisos, des d'aquells que varen sortir en defensa de l'estatutet fins els que vàrem sortir per fer pal•lès que la sentència demostrava, un cop mes, la fi de la via estatutaria i federalista i la necessitat de la llibertat plena pel conjunt dels Països Catalans.

Cal cercar sempre la unitat quan sigui possible ja que permet agrupar forces en aquest camí i es una eina important per assolir una part dels objectius. Des de la CUP de Lleida hem fet un esforç en cercar camins de treball conjunts amb d'altres col•lectius i persones i, perquè no, amb d'altres organitzacions polítiques quan ha estat possible, prova d'això es la implicació absoluta en la consulta popular per la independència (com també es va fer en els altres municipis on la CUP i te implantació) que vàrem dur a la nostra ciutat.

Ara però, se’ns fa una crida a la unitat en termes força diferents als anteriors. D'una banda, la manifestació recollint l'esperit de la del 10 J tindrà una pancarta en capçalera però també un manifest escrit amb visió principatina i autonòmica
i vol esdevenir, tal i com diuen els convocants, "un acte per congregar la societat civil lleidatana en un acte per reivindicatiu per defensar l'estatut".

De l'altra, es convoca la mobilització la diada pel matí on, des de fa més de 15 anys, l'esquerra independentista realitza la seva manifestació, aquesta sí, clarament independentista.

I per si no n’hi hagués prou, es realitza un canvi en el focus d'atenció de la diada que si històricament ha estat en el Roser ara l'Ajuntament, després d'iniciar les obres per convertir aquest edifici en un Parador Nacional, vol traslladar a la Seu Vella.

Acabar la mobilització on es pretén, per part de la Paeria, que sigui el nou espai d'ofrena i homenatge per la diada fa un flac favor a aquelles i aquells que defensem el Roser com a espai de memòria col•lectiva de totes les lleidatanes i lleidatans.

De ben segur que aquesta mobilització contarà amb l'adhesió de bona part de la societat civil lleidatana i de les organitzacions polítiques, així des de las Casas Regionales o el PSC, fins al mateix Òmnium o ERC ja hi han donat suport, i no dubto que serà important numèricament. I malgrat tot, per coherència política i com s'ha fet en els darrers 15 anys, farem la nostra manifestació independentista i continuarem tenint en el Roser, el nostre lloc de memòria per recordar aquelles lleidatanes i lleidatans que lluitaren per les llibertats del nostre poble.

Cap comentari: