dimarts, 3 de març del 2009

Caragirats


Ahir vaig assistir a la sessió informativa sobre la variant sud que es va dur a terme a la sala Nausica de l'Ateneu Popular de Ponent convocada per l'Agrupació Social de Lleida i la Plataforma protegim l'Horta. Els organitzadors van fer una bona feina,amb la sala plena, els dos ponents van fer un repàs històric del que ha estat la lluita per evitar que la variant sud trenqui l'Horta i van exposar, de manera clara i entenedora al meu parer, l'absurditat d'aquesta variant sud que ara se'ns presenta.

En aquest segon aspecte, només comparant la variant nord, que fa una semicircumferència d'aproximadament 5 Km de la ciutat de Lleida, de la sud, de 2,5 Km ja no s’entén. Tampoc s’entén, be de fet si quan tenim en compte quins interessos econòmics i empresarials estan en joc , que no es vulgui aprofitar una infrastructura existent com l'autopista , com proposen des de l'Horta, per no haver de crear una nova carretera d'aquesta magnitud que fragmenta encara mes el territori.


Però penso que el mes important i aclaridor va estar el repàs històric, que es va iniciar a finals del 2005 quan es van trobar un tècnic de GISA passejant per l’Horta i els hi va dir que feia amidaments per la variant. El 2005 es creà la Plataforma protegim l’Horta que contà amb més de 50 entitats adherides i 3000 signatures, el juny del 2006 el DPTOP fa públics els estudis informatius sobre la variant sud i el juliol d’aquell any el ple de la Paeria aprova una moció on demana que s’estudiïn noves propostes per la variant sud i s’eviti malmetre l'Horta, moció que es ratificada el juliol del 2007.

A finals de l’any passat el DTOP presenta les “noves” propostes de la variant sud que son gairebé idèntiques a les inicials i en pocs dies la Plataforma aconsegueix reunir 4000 al·legacions a aquest projecte. El darrer episodi ha estat la creació per part de la Paeria d’una comissió tècnica que hauria d’analitzar el model d’estructura viària i presentar propostes per aquest projecte per sotmetre-les a informació pública. L’Ajuntament ha creat una comissió a la seva mida que autoanomena irònicament tècnica i on hi ha una majoria de representants polítics (dels que volen la variant, es clar) i una minoria de tècnics. La propera reunió d’aquesta comissió s’ha posposat sine die.


Per acabar l'Adrià Drago va projectar a la paret el text original signat pels representants dels partits polítics de la moció aprovada el 2006 i ratificada el 2007 per unanimitat per la Paeria on es demanava que la Generalitat estudies noves propostes. Dos dels partits que la van aprovar ara tenen responsabilitats i comparteixen el govern de la Generalitat amb el PSC, el mateix govern que impulsa aquesta variant sense escoltar a ningú amb la complicitat del govern municipal del PSC que aprofita la seva majoria absoluta per passar el corró. Els polítics d'ERC i ICV, conjuntament amb els seus companys del PP o de CiU, seien a davant de tot per evitar restar fora de l’abast de flashs i televisions amb el somriure als llavis. Això, a casa meva en diem ser caragirats.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tens raó, això va de cares: aquests d'ERC-IC uns caragirats, els seus socis PSC uns caradures i l'apareguda a última hora "plataforma d'albatàrrec" uns caraculs.. i mentrestant la bona gent de l'Horta de Lleida els únics que donen la cara! ajudem-los! Felicitats pel blog.