dilluns, 23 de març del 2009

La curiosa idea de participació de la Paeria


Entre novembre del 2006 i maig del 2007, la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes van endegar un taller per aportar idees de tècnics i col·lectius ciutadans per al procés de rehabilitació del parc de les Basses d’Alpicat. Aquest taller va organitzar, entre d’altres, un recorregut guiat pel Parc i un material gràfic de les diferents seccions actuals del Parc.


La Paeria va vendre aquest procés com un exemple de participació ciutadana on totes les lleidatanes i lleidatans eren convidades a dir la seva en el procés de rehabilitació i modernització de l’antic parc “alcalde Pons” o també anomenat popularment “la platja de Lleida”, una zona pública d’esbarjo i de lleure amb instal•lacions de bar, restaurant, 7 piscines,casetes - vestidors, cuines, zona de picnic-barbacoes, parc infantil, càmping de 1a categoria, pistes esportives i aparcament cobert que amb el temps i l’aparició de les piscines en barris havia quedat en desús i havia sofert una degradació important.


El procés participatiu va culminar amb una memòria participativa sobre la revitalització del parc de les Basses d'Alpicat a partir de la qual s’ha de redactar el Pla Especial de l'operació. Aquesta memòria fou presentada el setembre del 2007 i s’hi destacaven les següents conclusions que val la pena llegir per entendre el que ve després:


Medi ambient: mínima pavimentació i edificació, manteniment de la vegetació, foment de la circulació interior a peu i en bici i promoció de les activitats educatives ambientals per a les sortides escolars.


Cultura: Un estany, un alberg per estades, espais i pistes per a l’educació física, un escenari fix i un centre d’interpretació del parc.


Esports: reforçar i integrar la pista d’atletisme al parc, afegint-li grades. Piscina coberta, centre de BTT i pistes esportives de tennis i pàddel.


Comerç, Consum i Turisme: Jardins temàtics, parc per a passejar, activitats al voltant de l’aigua i la fruita, zona de restauració i jocs infantils.


Ciutadania: Circuïts interns per a patins, bicis i passeig. Evitar la circulació interna de vehicles. Parcs infantil i aquàtic.


Educació: Parc familiar de lleure per al cap de setmana (zona d’aigua amb Spa termal, espai fix per esdeveniments, jocs, tallers lúdics-creatius, etc). Centre d’activitats educatives de lleure dins l’horari escolar (arts escèniques, plàstiques, musicals, gastronòmiques, medi ambient, noves tecnologies, esportives, etc). Realització de crèdits variables i de síntesi al parc.


No solament això sinó que l’alcalde, en un dels seus discursos enunciava el següent:


“Si la clau de l’èxit de les Basses va raure en el caràcter familiar del parc, especialment el caire infantil, cal partir d’aquesta característica i renovar-la tot tenint en compte el canvi de circumstàncies històriques. És per això que proposem transformar el complex en un gran parc infantil i familiar públic, també en un centre d’activitats educatives, i en un espai esportiu públic de qualitat”


Doncs be, finalment que n’ha quedat d’aquest procés “exemplar” de democràcia participativa? El que avui porten tots els diaris de Lleida que no es altra cosa que un parc on la meitat de la seva superfície estarà destinada a usos hotelers i comercials, es a dir, un nou centre comercial a les afores de Lleida.


M’ho he estat mirant i no he trobat en cap de les propostes presentades dins d’aquest procés de participació que l’Ajuntament hagués de convertir-se en una promotora per construir comerços i hotels, sinó mes aviat s’apostava per un gran parc públic obert a tothom que esdevingués un nou pulmó verd de Lleida . M’hauré equivocat o potser es que la Paeria te una idea molt curiosa del que es la participació ciutadana.

1 comentari:

Josep A. Vilalta ha dit...

Si la Paeria no té prou clar això de la participació ciutadana que no dubti ni un moment a consultar l'ajuntament de Torà. Aquests en saben molt: http://blocdelvilalta.blogspot.com/2008/11/poltica-i-participaci-ciutadana-versi.html