dijous, 1 d’abril del 2010

La memòria s'esmicola a Lleida


El 30 de març va posar-se la primera pedra d’un hotel de luxe a Lleida, un fet que per si sol no seria una notícia destacada. A molt estirar ocuparia un petit breu en la secció de societat d’algun diari local, si no fos perquè aquest hotel de luxe s’ubicarà en un edifici emblemàtic, el Roser. Un edifici que fou el darrer focus de resistència de les lleidatanes i lleidatans a les tropes de Felip V que anorrearen les llibertats de Catalunya i on, en el seu claustre, desenes de lleidatans queien assassinats per les tropes del monarca espanyol. Un edifici que ha estat sempre obert a la ciutadania amb usos educatius i museístics.


Els diaris ens han dit que a la nostra ciutat s’instal·larà un Parador Nacional amb les darreres novetats tecnològiques, que, com si fos un miracle, revitalitzarà el malmès casc antic i que aportarà una gran prosperitat a la capital de la Terra Ferma. No han dit que l’Ajuntament, amb els vots a favor de PSC, ICV, ERC i CiU va renunciar a la propietat de l’edifici en favor de l’Estat Espanyol per tal que aquest hi ubiqués aquest hotel exclusiu, tampoc es dirà enlloc que Lleida perd una part de la seva ànima i es tanca un espai obert a tothom per esdevenir un hotel per uns quants.


El que és sorprenent però, no és que el PSOE es vengui la història de Lleida, entestat com està en la gestió més enllà de la política, sinó les renuncies d'ERC i ICV que van assistir, fent costat a l’alcalde Àngel Ros i a la vicepresidenta del Congrés espanyol, Teresa Cunillera, (representant del PSOE més espanyolista) a aquesta inauguració. Uns partits que van aprovar sense condicions que el Roser perdés els seus usos públics i s’instal·lés en aquest espai tan simbòlic un Parador Nacional d’aquells que inaugurava Fraga. Costa trobar en aquests partits algun dels valors que deien defensar, on sou ERC i ICV?

1 comentari:

Lo Rampillet ha dit...

Quina colla de botiflers!